dilluns, 10 de març de 2014

ÀREA DE CIÈNCIES NATURALS

1- Investigueu com ha de ser l’alimentació d’ una dona durant l’embaràs. Expliqueu quins aliments no poden faltar en la dieta d’una dona embarassada per assegurar un bon desenvolupament del fetus i justifiqueu la vostra elecció explicant quins son els nutrients essencials que aporten aquests aliments.

L’alimentació d’una dona embarassada ha de ser sana i equilibrada i variada ja que ha de tenir la idea del ben estar del seu fill i de ella.
Els aliments que no poden faltar duran la dieta d’una embarassada son:

Fruites i verdures: són aliments imprescindibles perquè estiguin hidratades , per prendre la fibra necessària i són rics en vitamines i minerals .

Constitueixen un refrigeri saludable i no haurien de faltar en cada àpat . A més , ajuden a que la mare no augmenti de pes excessivament , i aquest control de pes també es transmet al creixement del nadó .


Els cereals aporten molta energia gràcies als hidrats de carboni i els greixos poliinsaturats

Els llegums són riques en proteïnes de caràcter vegetal , hidrats de carboni , fibra , minerals com el ferro i vitamines .

La carn és una bona aportació de proteïnes . Es recomanen les carns magres com : la planxa , el rostit o al vapor. Però no es les carns crues o els embotits pel risc de toxoplasmosi .

Peix :Durant l'embaràs cal diferenciar els peixos. El peix blanc es necessari durant l'embaràs ja que és molt saludable , alt en iode i proteïnes i poc gras . Però pel que fa el peix blau , no es recomanat durant l'embaràs perquè acumulen alts nivells de mercuri.

Els fruits secs són una rica font d'olis vegetals , ja que contenen molt omega 3 , un àcid gras essencial )

Els làctics són una important font de calci , imprescindible durant l'embaràs . Es recomana una ingesta d'entre 1000 i 1300 mil · ligrams al dia de calci .
L'aigua és fonamental durant l'embaràs ja que manté a les embarassades ben hidratades , ajudant a la sobrecarregada circulació , prevenint l'aparició d'edemes , hemorroides ...

2- Elaboreu una dieta setmanal correcta per una dona embarassada.

 

DILLUNS
DIMARTS
DIMECRES
DIJOUS
DIVENDRES
DISSAPTE
DIUMENGE
ESMORZAR
Got de llet de amb
Galetes integrals
Una torrada amb llet
Pa amb suc de taronja
Un cafè amb llet i torrades amb melmelada
Un got de llet i una taronjada  amb formatge fresc

Un suc de taronja i un parell de torrades
Un cafè amb llet i torrades amb melmelada
DINAR
Peix a la planxa
Formatges i pollastre rostit
Un ou dur i pit de pollastre

Ensaladilla i pollastre a la planxa
Amanida de pasta i croquetes
Verdura i xai a la planxa
Peix al forn
BERENAR
    Dues torrades i fruits secs

iogurt
Un tall de formatge de cabra

Un iogurt

Una poma

Un iogurt

Una pera
SOPAR

Una amanida

Llobarro al forn amb patates .

Un plat ple d’hortalisses i unes torrades

Una amanida i peix a la planxa

Truita de patates

Una amanida i peix

Graellada de verdures


3- Creieu que la maternitat d’Elna es proporcionava a les futures mares exiliades una
dieta adequada? Justifiqueu-ho

En la maternitat d’Elna sí els hi proporcionaven una dieta adequada. Perquè segons el text : “el menjar era abundant però senzilli I sa , sempre procuraven que mengéssim aliments amb vitamines.”

4- Compareu les condicions del camp de concentració d’Argelers i els aliments que rebien les dones embarassades en aquest camp amb les condicions que es trobaven en arribar a la maternitat.
-En el camp d'Argelers: el menjar era fet expressament per patir: llegums secs, bacallà salat, aigua no potable provocava malalties. Així que les dones embarassades no portaven una bona alimentació i això feia que morissin en el part.
-En la maternitat d’Elna: proporcionaven a les dones una l’alimentació que tenia que ser equilibrada ja que la majoria de dones necessitaven nodrir-se per estar en bon estat alhora de parir , ja que aquetes dones no tenien forces per parir.

5- Els nens que vivien en els camps d’exiliats patien desnutrició. Explica en que consisteix aquest trastorn alimentari.

La Desnutrició: consisteix quan el cos d'una persona no està obtenint els nutrients suficients. Aquesta condició pot resultar del consum d'una dieta inadequada o mal equilibrada, per trastorns digestius, problemes d'absorció o altres condicions mèdiques.

6- El text anterior fa referència a diferents problemes d’higiene i salut que es patien als camps de concentració: polls, sarna i disenteria entre altres. Comenta en que consisteixen i explica quines eren les condicions de l camp que causaven o afavorien aquets problemes sanitaris.


Els polls són insectes paràsits que s'alimenten exclusivament de sang. La necessiten per viure, per això piquen en el cuir cabellut, succionant la sang i provocant aquesta sensació desagradable que obliga a gratar. Hi ha diferents tipus de polls: l'adult té la grandària aproximada d'una llavor de sèsam. Els ous, anomenats llémenes, són encara més petits, gairebé com una escata de caspa. Els polls i les llémenes són més fàcils de detectar en la línia del coll i darrere de les orelles.


SÍMPTOMES
Els símptomes dels polls del cap abasten:

-Pruïja intens en el cuir cabellut.

-Protuberàncies petites i vermelles en el cuir cabellut, el coll i les espatlles (les protuberàncies poden produir crosta i supurar).

-Petites taquetes blanques (ous o llémenes) prop de l'arrel de cada cabell que són difícils


TRACTAMENTS

El més indicat és triar un insecticida, preferentment en forma de loció. Es fricciona i amara suaument el cap (sense haver-la rentat) amb la punta dels dits o amb una pinta de pua molt fina (llemenera).

La Sarna:es una malaltia de la pell produïda per un àcar (Sarcoptes scabei) que es pot contagiar amb facilitat. Encara que a dia d'avui és més difícil trobar casos de sarna, és encara una malaltia bastant comuna arreu del món. Afecta tot tipus de persones independentment del sexe o la raça. L'habitual és que sorgeixin petites epidèmies dins d'una mateixa família, i en residències d'ancians o estudiants, ja que l'àcar es transmet per contacte directe amb una persona infectada.


SÍMPTOMES

Els símptomes de la sarna comencen a aparèixer entre tres i sis setmanes després del contagi.

Picor, lesions primàries, lesions secundàries, liquenificació de la pell, ferides…


TRACTAMENT

El tractament de la sarna o escabiosis consistirà a eliminar l'àcar de la pell i en alleujar la picor de la persona infectada. Les mesures més utilitzades per a això: Antihistamínics orals,corticoides, permetrina, Sofre amb vaselina, Benzoat de benzil,ivermectina.
La Disenteria: es un trastorn inflamatori de l'intestí , que normalment ataca el còlon i produeix diarrees que contenen moc i sang a la femta . Pot causar la mort si no es tracta adequadament . La malaltia es contagia a través d'aliments o aigua contaminats o per contacte físic .


SÍMPTOMES

Els principals símptomes de la disenteria o síndrome disentèrica són febre, miàlgia , astènia , diarrea , sagnat ( principal símptoma ) , moc , pus , tenesme , cefalea , dolor abdominal i vòmits .


TRACTAMENTS

El tractament per a la infecció amèbica intestinal asimptomàtica en les regions no endèmiques es basa en els medicaments que tenen acció amebicida en el lumen de l'intestí , com el furoato de diloxanida , el iodoquinol i la paramomicina .
La Pneumònia es una malaltia que consisteix en la inflamació del teixit pulmonar ocasionada per un agent infecciós. El pulmó està constituït per dues parts principals: els bronquis (tubs pels quals passa l'aire) i els alvèols (petits sacs d'aire, en els quals es realitza l'intercanvi d'oxigen que passa a la sang i diòxid de carboni que s'expulsa a l'exterior). A la pneumònia s'afecta l'alvèol, s'irrita i s'inflama i s'omple de líquid i material infecciós, el que provoca que la respiració del afectat sigui dolorosa.


SÍMPTOMES

Els símptomes típics associats amb la pneumònia inclouen tos, dolor toràcic, febre i dificultats per respirar. I diagnòstic inclouen les radiografies i una examinació de l'esput.


TRACTAMENT

El tractament depèn de la causa de la pneumònia; la pneumònia bacteriana és tractada amb antibiòtics.


La Tuberculosi és una infecció causada pel Mycobacterium tuberculosis, que afecta diversos òrgans, però particularment els pulmons. Un fetus pot contreure tuberculosi a través de la seva mare abans de néixer, en respirar o empassar líquid amniòtic infectat abans o durant la seva naixement, o després de néixer, en respirar aire amb microgotes infectades. Al voltant de la meitat dels fills de mares afectades de tuberculosi activa desenvolupa la malaltia durant el primer any de vida si no reben tractament amb antibiòtics o si no se'ls vacuna.


SÍMPTOMES

Els símptomes més freqüents són el cansament intens; malestar general; sudoració abundant, pèrdua de pes, i sang en els esputs.

TRACTAMENT

Per al seu tractament s'empra una combinació de fàrmacs, entre els quals es troben la isoniazida, la rifampicina, la pirazinamida, el estambutol i l'estreptomicina.

La Conjuntivitis és una inflamació de la conjuntiva, generalment causada per virus, bacteris o una al · lèrgia. La conjuntiva pot resultar inflamada a causa d'una reacció al · lèrgica a la pols, la floridura, la caspa animal o el pol · len, i es pot veure irritada per l'acció del vent, la pols, el fum i altres classes d'agents que produeixen pol · lució de l'aire. També pot patir irritació a causa d'un refredat comú o un brot de xarampió.


SÍMPTOMES

Els símptomes de la conjuntivitis es reconeixen immediatament ja que l'ull es torna vermell i llagrimeja més .


TRACTAMENT

Les causes que ocasionen la conjuntivitis influiran en el seu tractament. Per començar, s'han de netejar els ulls, llevant les secrecions amb un drap net, aigua bullida tèbia o sèrum fisiològic estèril. També solen ser útils les compreses fredes i els analgèsics

7- Cerca dues fotografies del camp d’Argelers i dues fotografies de la Maternitat d’Elna. Fes una comparació de les condicions de vida en ambdós indrets.

CAMP D'ARGELES

El camp d’Argelers: les persones vivien en refugis que construïen ells mateixos tot i que no eren de grat protecció. Els exiliats eren tractades com animals per el fet de prenent-los la seva dignitat llençant-los el menjar i passar fred. Però mes tard se’ls hi va tornar una mínima dignitat donant menjar mà a mà.

LA METERNITAT D'ELNALa Maternitat d’Elna: era mol mes diferent , les dones embarassades se tenien que separar de les seves famílies durant uns dies , però era l’única opció de que el seu futur fill tingues les condicions apropiades.

En la maternitat les dones s’alimentaven apropiadament amb els aliments necessaris per estar en forma alhora del part i les curaven i les cuidaven molt be.
AMPLIACIÓ a partir de la consulta del llibre La maternitat d’Elna

8- Quants nens i nenes van néixer a la maternitat d’Elna?Quants d’aquests haguessin sobreviscut en cas d’haver nascut al camp de refugiats ?

A la maternitat d’Elna van néixer 597 nens.

-En cas de estar en el camp d’Argelers hagués mort la gran meitat de nadons.

9- Consulta els noms dels nens i nenes nascuts a la maternitat d’Elna. Hi ha algun o alguna que va néixer el mateix dia que vosaltres ? Quina edat deuen tenir ara aquestes perdones si encara son vives?

-No hi ha algun que hagi nascut el mateix dia que jo, però els que s’ha acosten al mateix dia de naixement que jo son : Julio A 3/08/1941, i Leon E agost 1941.

- En cas de que aquestes persones estiguin vives tenen 73 anys

10- Selecciona dos petits fragments del llibre on es contrastin les condicions de vida al camp d’Argelers i a la maternitat d’Elna i utilitza-les com a comentari de les il·lustracions que has cercat a l’activitat 7.


El menja semblava fet expressament per fer-nos patir més: llegums secs i bacallà salat. No teníen aigua potable, només una font allunyada fora del camp, un privilegi per aqui tenia permís per sortir. La resta beviém d'unes bombes d'aigua siyuades a vint metres del mar. L'aigua sortia salada, no era potable i això ens va ocasionar molts problemes. Gairebé tots vam patir trastorns intestinals greus, amb diarees terribles, i sense latrines. tothom agafava una manta i corria fins a l'aigua per anar de ventre. Era un espectacle desolador... La disenteria va provocar moltes morts. La gent s'escolava a la sorra...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada