dilluns, 10 de març del 2014

SORTIDA AL MUSEU MEMORIAL DE L'EXILI I A LA MATERNITAT D'ELNA

Inici (Hall entrada)


1- Quina definició ha triat el museu de la paraula "exili"? EXILI: Pena que consisteix a fer sortir algú de la seva pàtria amb prohibició d'entrar-hi. Fou condemnat a l'exili. Fig. Obligació de viure fora d'un lloc, lluny d'una persona, que hom enyora || Sojorn obligat fora de la pàtria.

2- De qui és la maleta que hi ha a l'inici del museu? Quin càrrec ocupava? D'en Miquel Santaló, va ser alcalde de Girona.

Sortida ascensor

3- Quines semblances trobeu entre les dues fotografies superposades? Que són gent que està fugint per un conflicte bèl·lic, és a dir, per una guerra.

Espai "Guerra, derrota i retirada"

4- Quina de les fotos o quadres us commou més?Qui es l'autor? Descriviu què hi apareix. 
La de la mare amb el nen a la mà. L'autor és Manuel Moros. Hi apareix molta gent al costat de la frontera tencada amb una cadena, entre la gent hi ha una dona embarassada portant al seu fill en braços.

5- Quin significat vol tenir l'espai de ferro i llum que hi ha al mig de la sala? El començament de la guerra, tot el que s'ha destruït en un espai reduït.

6- Qui era Agustí Centalles? Era un fotògraf republicà que durant la guerra civil feia fotografies a les persones. Va marxar a l'exili i es va emportar la seva càmara i les fotos que va fer.

Espai "Diàspora o el laberint"

7- Què creieu que representa el mural del sostre? Totes les petjades que varen deixar els exiliats.

8- Quin va ser el país que va acollir més fàcilment els exiliats republicans catalans? França

9- On és feta la foto dels nens? Per què esta aquí? Està feta al camp de concentració de Mauthausen. Està al MUME gràcies a fotògrafs, com per exemple, Francesc Boix.

10- Com va aconseguir fer les fotos compromeses el fotògraf Boix al camp de concentració de Mauthausen? Arriscant la seva vida entrant d'incògnit al camp de concentració, més tard, ell i altres fotògrafs, van treure'ls clandestinament del recinte.

11- Quins dos personatges apareixen a l'última foto penjada a la sala? Adolf Hitler i Francisco Franco.

Espai "Testimonis i llegat de l'exili"

12- Quin/s personatges reconeixeu en aquesta sala? Pablo Picasso, Lluís Company, Antonio Machado, Pau Casals i Pompeu Fabra 

13- Quin objecte us crida més l'atenció? Per què? Que hi havia persones, que tot i ser exiliats i voler passar desapercebuts , no volien nacionalitsar-se francesos.

MATERNITAT D'ELNA

14- D'on arribava l'ajuda als refugiats? Arribava de Suïssa.

15- Qui era Elisabeth Eidenbenz? Era una metgessa que ajudava les dones exiliades que estaven embarassades a que neixessin els seus fills.

16- Quins anys va estar en funcionament la Maternitat d'Elna? Entre el 1939 i el 1944.

17- Quants nens van néixer? Van néixer 597 nens.

18- Quins noms tenien les habitacions? Com es deia la sala de parts? Les habitacions rebien noms de ciutats i països, Madrid, Barcelona, Santander, Saragossa i Marroc etc. La sala de parts es deia Marroc.

19- Qui era la Madre Isabel? Per què creieu que l'anomenaven així? Era Elisabeth Eidenbenz i l'anomenaven així perquè va espanyolitzar el seu nom perquè les dones el pronunciessin millor.

20- Mirant les fotografies, de què estaven fets els primers bressols? De caixes de fruita i de llençols i mantes blanques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada