dijous, 13 de març del 2014

ÀREA DE CIÈNCIES SOCIALS

Espais protegits a Catalunya

1 - a) Localitza al mapa les zones on hi ha més espais naturals protegits a Catalunya. En els llocs com ara Baix Ebre, Pallars Sobirà i als Voltants del Alt i Baix Empordà.
Quins són els més importants? Cap de Creus, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Montseny, Alt Pirineu i els Aiguamolls de l'Empordà.

b) La Generalitat ha adoptat diverses mesures per a la protecció i conservació dels espais naturals.


  • Què volen dir aquestes sigles PEIN ? Pla d'Espais d'Interés Natural.
  • Quan es van aprovar? El 14 de desembre del 1992
  • El Pla d'Espais d'Interés Natural estableix la classificació dels espais naturals en quatre tipus. Quins són i escriu les caracteristiques bàsiques de cadascun.

  1. Parc Nacional : és un espai natural protegit per la Llei de la Contaminació i desenvolupaments humans.
  2. Parc Natural : és un espai de reserva en un territori amb un cert nivell de protecció legal davant l'acció de l'home.
  3. Paratge Natural d'Interés Nacional : és un espai caracteritzat per la singularitat dels valors naturals des dels seus punts de vista científic, paisatgístic i educatiu.
  4. Reserva natural: és un espai natural d'extensió reduïda i de considerable interès científic per aconseguir preservar íntegrament el conjunt d'ecosistemes naturals que contenen o algunes de les seves parts.
c) Per què creus que s'ha declarat àrea Protegida el Cap de Creus ? Aquesta zona quina categoria d'espai natural correspon?  

2 - Projecte de senyalització d'espais i camins de l'exili Republicà de 1939
  1. Quan s'inicia la Guerra Civil una Espanya? El 17 de juliol de 1936
  2. Què passa a Barcelona ​​el 26 de gener de 1939? Correspon a la fase inical del combat o a la fase final? Que les tropos rebels del General Franco la van ocupar i correspon a la última fase.
  3. Quins bàndols s'enfronten durant la Guerra Civil? S'enfonten el gobern de la segona república espanyola contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes.
  4. Qui guanya i qui perd a la Guerra Civil? Guanya el bàndol revoltat, és a dir, la part de l'exèrcit i, per tant, perd el bàndol Republicà.
  5. Quina reacció té la població que lluita per la legalitat democràtica? Van haver de fugir cap a França.
  6. Quanta gent va marxar i per on van passar? Van marxar mig milió de persones passant pel Pertús, Portbou i altres punts de la comarca de l'Alt Empordà.
  7. Quants camins de l'exili esmenten en el text? En el text s'esmenten 2 camins.
  8. Els Qque fugien com van ser rebuts en el país veí? Molt malament, ja que els van "tencar" a la platja i no els trataven com a persones.
  9. Els que van romandre a l'exili es van quedar tots a França? o van prendre altres destinacions? Quines? No tots es van quedar a França, alguns van anar a països d'Amèrica com ara Mèxic.
  10. Un cop finalitzada la Guerra Civil molts van tornar? Quin règim polític hi havia a Espanya? Qui era la màxima Autoritat? Quina situació es vivia por tot aquell que no opinava com el Règim? Si, molts van tornar a Espanya, hi havia una dictadura franquista que en aquell moment la governava en Franco. De vegades els torturaven i si feien o deien alguna cosa pitjor els mataven.
  11. Quins municipis van tenir un fort paper de resistència? Figueres, Roses, Vilajuïga, Garriguella, Llançà, Colera, Llers, Darnius, Maçanet de Cabrenys, Cantallops, Espolla i Rabós.
  12. Els exiliats van haver de travessar massissos i Colls de muntanya per anar a França. Quins? El Coll del Portús, el Coll dels Belitres, el Mas Perxés, el Coll de Manrella, el Coll de Lli, el mas de Can Barris, el Castell de Sant Ferran, el Castell de Perelada i la Mina d'en Negrín.
  13. On va ser l'última seu de la Generalitat a Catalunya? Al Mas Perxés (Agullana).
  14. Busca els noms de les màximes autoritats republicanes. El presidente Manuel Azaña, presidente el de les Corts, Diego Martínez Barrio, i el presidente del Govern, Juan Negrín.
  15. Quina relació tenen el Castell de Perelada, la Mina d'en Negrín i el Castell de Sant Ferran amb les obres d'art? En aquests llocs van passar les Obres d'art amagades perquè no es trenquessin.
  16. Reconeixes el personatge de la fotografia? Busca informació i fes un breu Informe sobre la trajectòria Política. SI, és Lluís Companys. El seu nom sencer es Lluís Companys i Jover, va nèixer a El Tarròs (Lleida) el 21 de juny del 1882. Va ser un polític i advocat espanyol, Líder de Esquerra Republicana de Catalunya, ministre del Govern d'Espanya durant el 1933 i el president de la Generalitat de Catalunya durant la Segona República Espanyola, desde 1934 fins al 1940. Exiliat després de la Guerra Civil va ser capturat per la policia secreta de la Alemania nazi. Poc després va ser traslladat a Espanya i finalment va morir fusilat al Castell de Montjuic el 15 d'octubre de 1940.
  17. Quines institucions s'han encarregat de senyalitzar els paratges i els municipis per on hi ha hagut l'èxode Republicà? El Museu Memorial de l'Exili (MUME), El Consell Comarcal de l'Alt Empordà i el Memorial Democràtic.
  18. Quin objectiu té aquest projecte de senyalització d'espais i camins de l'exili Republicà? Els objectius són la revaloració i dignificació del patrimoni memorial i dels espais de l'exili del Pirineu Gironí, l'ampliació de l'espai del museu al territori i als passos d'exili més importants de la zona, la voluntat d'expansió de la senyalització a les comarques Veïnes (fins a Puigcerdà) i a la Catalunya del Nord de manera unitària i conjunta i fer del MUME un centre cultural de referència en el territori pirinenc tansfronterer sobre temàtiques afins.
3 - Pensa racons de Roses. Reconeixes aquesta fotografia? On es troba? Investiga i fes un breu informe. Si que el reconec, és el refugi antiaeri de la Plaça de la Pau de Roses. Té un passadís d'un metre d'amplada i dos d'alçada, amb una allargada de 100 metres. Ara està tancat ja que ara hi ha quadre elècrtric i motors bomba per a l'extracció d'aigua, a mes a més està il·luminat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada